Naši članovi, Savez bubrežnih invalida Vojvodine, su obeležili svetski dan bubrega, sa ciljem podizanja svesti građana o važnosti bubrega koji ima ključnu ulogu u održavanju života, kao i primarnoj prevenciji i ranom otkrivanju bubrežnih bolesti. Tema ovogodišnjeg obeležavanja su faktori rizika koji ugrožavaju zdravlje bubrega i koji dolaze iz spoljašnje i životne sredine ili su deo ponašanja i navika, sa posebnim naglaskom na bolesti bubrega u ženskoj populaciji.

U Severnobačkom okrugu prošle godine od bubrežnih bolesti kao osnovnog uzroka umrlo je 39 osoba, od kojih je 20 muškaraca i 19 žena. Akutna bubrežna insuficijencija je bila osnovni uzrok šest smrtnih ishoda, dok je hronična bila kod 24 osobe. Učestalost umiranja značajno raste posle 60 godine bez obzira na pol. Ipak, najvažnija je primarna prevencija.

U subotičkoj Opštoj bolnici leči se 69 bolesnika primenom hemodijalize i 12 bolesnika koji se leče u kućnim uslovima.

Od 1100 pacijenata u Vojvodini koji se nalaze na dijalizi, 40 odsto su žene, 60 odsto muškarci, sa prosekom starosti između 55 i 67 godina. Posle četiri godine stagnacije transplantacija ograna, prošle godine presađeno je 54 bubrega na teritoriji Srbije.

Svetski dan bubrega obeležava se u više od 100 zemalja širom sveta na inicijativu Međunarodnog društva za nefrologiju i Internacionalnog udruženja Fondacija za bubreg. Od 2006. godine obeležava se svake godine drugog četvrtka u martu.

Izvor: TV Subotica

httpss://www.youtube.com/watch?v=2-kyXCPlz4U